WIPO:n indikaattoriraportti on julkaistu

WIPO:n julkaiseman World Intellectual Property Indicators (WIPI) -raportin mukaan kansainvälisten tavaramerkki- ja mallihakemusten määrät nousivat vuonna 2019 ja samalla patenttihakemusten kokonaismäärä väheni maailmanlaajuisesti.

 

Hakemusmäärät kansainvälisesti tarkasteltuna

Kansainvälisten tavaramerkki- ja mallihakemusten määrät kasvoivat vuonna 2019 5,9 % ja 1,3 % vastaavasti. Patenttihakemusten määrässä oli 3 %:n pudotus edellisvuoteen, ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen. Tätä selitti kiinalaisten patenttihakemusten määrän väheneminen. Jos kiinalaiset patenttihakemukset jätetään pois laskuista, muiden maiden patenttihakemusten määrä nousi 2,3 %. Yhteensä patenttihakemuksia jätettiin vuoden aikana 3,2 miljoonaa kappaletta. Eniten patentteja haettiin Kiinassa, USA:ssa, Japanissa, Koreassa ja EPO:ssa. Näiden viiden suosituimman viraston osuus jätetyistä patenttihakemuksista oli 84,7 %.

Tavaramerkkihakemuksia jätettiin vuoden 2019 aikana 11,5 miljoonaa kappaletta kattaen 15,2 miljoonaa luokkaa – suosituimmat virastot olivat Kiina, USA, Japani, Iran ja EUIPO.

Mallihakemuksia tehtiin kansainvälisesti 1,04 miljoonaa kappaletta, joissa haettiin mallisuojaa 1,36 miljoonalle mallille – suosituimmat virastot olivat Venäjä, Iran ja Australia.

Suomalaiset hakevat IP-oikeuksia aktiivisesti ja kansainvälisesti

Maailmanlaajuisesti Suomi kuuluu hakemusten failausaktiivisuudessa kärkikvartiilin, kun otetaan huomioon hakemusten kokonaismäärä eli sekä kotimaiset että ulkomaiset hakemukset.

Suomi sijoittui hienosti kymmenen parhaan joukkoon, kun patenttihakemusten määrä suhteutettiin väkilukuun ja BKT:een (1 127 hakemusta per 100 miljardia USD BKT). Vuonna 2019 suomalaiset tekivät 548 patenttihakemusta per miljoona asukasta. Suomen patentti- ja rekisterihallitus (PRH) myönsi viime vuonna 505 patenttia ja rekisteröi 313 hyödyllisyysmallia. Lisäksi Suomessa saatettiin voimaan 8 133 eurooppapatenttia. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli PRH:n myöntämiä ja voimaansaattamia patentteja voimassa 54 501 ja hyödyllisyysmalleja vastaavasti 2 690.

Tavaramerkkihakemuksia Suomessa tehtiin 3179 ja Suomeen kohdistettuja kansainvälisiä rekisteröintejä oli 1254. Vuoden 2019 lopussa voimassa olevia tavaramerkkejä Suomessa oli 95 703.

Suomalaisten hakijoiden kansainvälisten mallihakemusten määrä nousi 5,9 % edellisvuoteen verrattuna.  Vuonna 2019 PRH:lle saapui 129 mallihakemusta, joissa haettiin suojaa 256 mallille. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 1 724 voimassa olevaa mallioikeutta.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset ovat hyvin aktiivisia suojaamaan omia immateriaalioikeuksiaan ja eritysesti kansainvälisten malli-, tavaramerkki- ja patenttihakemusten failausaktiivisuuden pysyminen hyvällä tasolla merkitsee myös liiketoiminnan laajentumista kansainvälisille markkinoille. Tämä on hyvä merkki sekä koko Suomelle että IP-kentän toimijoille, joten toivomme trendin jatkuvan samanlaisena myös tulevina vuosina.

Vuoden 2019 tilastot ajoittuvat aikaan juuri ennen koronavirus-pandemiaa. WIPOn pääjohtaja Daren Tang on sitä mieltä, että pandemia on kiihdyttänyt uusien teknologioiden omaksumista ja lisännyt joka päiväisen elämän digitalisoitumista. Koska immateriaalioikeudet ovat niin vahvasti kytköksissä teknologiaan, innovaatioon ja digitalisoitumiseen, Tang uskoo, että immateriaalioikeuksista tulee entistä tärkeämpiä pandemian jälkeisessä maailmassa.

Lähteet: WIPO ja PRH

Kirjoittaja

Jaa artikkeli